www.juf-hannah.nl
werkbladen leerspelletjes onderwijs & ICT extraatjes contact



ActivBoard

ICT-tips

Links




> ICT-tips

> Computer in de klas
Hoe ga je in de praktijk om met de computers in je klas? Iedereen zal die vraag anders beantwoorden. Zelf maak ik tijdens de reken-, taal- en leesles veel gebruik van de methodegebondensoftware en van Ambrasoft. Bij de computers hangt een lijst waarop de kinderen kunnen zien welke opdracht ze op dat moment moeten maken. Dit zijn in de regel korte (automatiserings-) opdrachten, waar de leerlingen snel klaar mee zijn. Daarna gaan ze weer verder met de schriftelijke opdrachten.
Mijn leerlingen bepalen zelf in welke volgorde ze aan de computer gaan. Er zijn ook collega's die werken met een afroeplijst. Of die (magnetische) naamkaartjes bij de computers hangen. Zodra een leerling geweest is, haalt hij / zij het naamkaartje weg.

Tijdens de weektaak werkt er elke dag een groepje kinderen een half uur aan de computer. Tijdens de weektaak maken ze uitgebreidere opdrachten. Bij deze opdrachten maken de kinderen geregeld gebruik van internet, Google Earth en programma's als Word en PowerPoint. De webkwesties en webpaden zijn hier ook heel geschikt voor, hoewel je wel elke opdracht kritisch zult moeten bekijken. De kwalitieit verschilt enorm. Bij oudere webjes kan het voorkomen dat wordt verwezen naar sites die niet meer bestaan.

Heb je moeite met het inzetten van ICT in je klassenpraktijk? Vraag eens aan collega's hoe zij dat doen. Misschien kun je een keer een kijkje nemen in een andere klas. De (voor jou en je klas) ideale manier van werken vind je door uit te proberen.

> Yurls - gratis startpagina voor jouw klas!
Op www.yurls.net kun je - zonder enige kennis van het maken van een website - zelf een 'startpagina' maken. Op deze startpagina kun je links verzamelen naar websites die voor jouw leerlingen relevant zijn. Voorbeeld: vondel6.yurls.net
De collega's van de andere leerljaren op mijn school hebben inmiddels ook een yurlspagina gemaakt voor hun groepen. Links naar deze pagina's vind je op de startpagina van mijn klas. De eerste aanzet om zo'n pagina te maken kost even tijd. (Trek er gerust 2 of 3 middagen of avonden voor uit. Vooral het verzamelen van links kost tijd.) Maar daarna is het bijhouden een fluitje van een cent. Het is gratis en simpel en ik (en mijn collega's) kunnen het van harte aanbevelen!
Er bestaan al behoorlijk veel yurlspagina's. Sommige zijn voor een bepaalde groep. Op andere pagina's staan er per onderwerp opdrachten bij elkaar, zoals ehbo.yurls.net en digibord.yurls.net

Diploma Veilig Internet - gratis lessenserie
Kinderen brengen steeds meer tijd door op internet. Er is dan ook veel interessants en leuks te vinden. Maar net als in de 'echte wereld' schuilen ook op internet allerlei gevaren. Zoals je verkeersles geeft om kinderen veilig door het verkeer te loodsen, kun je 'internet-les' geven om ze veilig op internet te laten surfen.
Het lespakket is zo gemaakt dat ook digibete juffen en meneren er goed mee kunnen werken. De kinderen leren over de gevaren van internet, zonder dat ze bang worden gemaakt. Na deze lessenserie kunnen ze (bewust van de mogelijke risico's) veilig surfen naar allerlei leuke en leerzame site!
Meer informatie op www.iksurfveilig.nl

www.juf-hannah.nl